Røroskål på Kaffestuggu

Fredag 28. oktober kl. 18.00 inviterer Slowfood Røros til hyggelig aften med servering av festmåltidet Røroskål på Kaffestuggu. Det blir filmvisning og et kort foredrag om den tradisjonsrike retten.

Arrangementet er åpent for alle, til samme pris, som er Kaffestuggus kuvertpris for to ganger servering og dessert: Kr. 615,00. Drikke kommer i tillegg.

Alle betaler for egen mat og drikke, men av hensyn til lokalet og kjøkkenet må vi ha bindende påmelding innen onsdag 19. oktober.

Røroskål, tradisjonsmat fra Røros.

Vi må være minst 15 personer for at arrangement skal bli noe av, og maks antall er 30. Her gjelder først til mølla … Vi skiller ikke på medlemmer og ikke-medlemmer denne gangen, verken når det gjelder pris eller påmelding som skjer til:

admin@slowfoodroros.no

Forut for matserveringen viser vi filmen «Bergmannens Bergstad» med kommentarer ved Olav Kvikne. Filmen er laget sist på 1950-tallet.

Litt historikk

Mange har aldri smakt den sagnomsuste signaturretten Røroskål som langkokes med opptil 7 ulike sorter kjøtt – så når den skal nytes er det naturlig at vi samles mange.

Kaffestuggu bruker følgende ingredienser i sin Røroskål:

Saltkjøtt, ferskkjøtt, grovpølse, lettsaltet flesk, lammerull, okserull, kålrabi og fjellmandel, serveres med røroskålsuppe med helgryn, gule erter, gulrot og suppeboller og med en hjemmelaget karamellpudding til dessert.

Røroskål er blitt servert to ganger i forbindelse med jubileene til Røros Kobberverk. I 1894 ble 900 personer bevertet, og ved feiringen i 1946 var det 800 til bords. Fra den gangen finnes også en oversikt over hva som gikk med av mat, bl.a.: (mengde angitt i parentes) Alminnelig kjøtt (78,75 kg), kjøttrull (90), kjøttfarse (62), pølse (60), tørket kjøtt (29) og flesk (30,5). Av tilbehør hadde de blant annet 370 kg poteter, 95 kg kålrot og 40 kg gulrot. Suppe ble laget på 8 kg byggryn og 25 kg erter.

Mer historikk finnes på disse nettsidene:
https://ingeborganna.no/mat/roroskal/man-tager-90-kg-kjottrull/
Oppskrift da vi selv laget Røroskål:
https://ingeborganna.no/mat/roroskal/
Andre oppskrifter:
https://ingeborganna.no/mat/roroskal/varianter-av-roroskal/