Øl og søte kaker

Ølsmaking og Petit Fours

Ola Raphaug fra Hogna Brygg, en av fire gründere og ihuga ølbrygger, sto for ølsmakinga på Slow Food Røros sitt arrangement på Solheim 24. mars.

Ola Raphaug fra Hogna Brygg,
De fem øltypene som vi smakte.

Han er blant annet mannen bak suksessølet RAUSKJEGG som har blitt både en signatur for Hogna og på mange måter er flaggskipet blant sterkøl, etter at det gikk helt til topps i Det Norske Måltid i Stavanger.

Ola hadde plukket ut fem øl for kvelden som skulle flankere nydelige små kunstferdige kaker som konditor Marte Mikkelsen sto for, fire fenomenale Petit Fours.

Uvant men deilig følge til øl.

Vi fikk høre om ølbrygging, og forsamlingen var veldig delaktig med mange spørsmål og synspunkter. Vi ble nok grundig overrasket over hvor mange humletyper det finnes å velge mellom.

Fortellingen gikk innom europeiske og norske bryggetradisjoner, ulik type gjæring og ingredienser.

Til oppvarming fikk vi TUSSMØRKE – en overgjæret dark ale som fungerte som aperitiff før kakene.

Nydelig øl med rund og fyldig smak som også kunne ha fungert godt til en kjøttrett eller ei god gryte.

Det første ølet som flankerte en petit four, var ALBION Engelsk Best Bitter, et klassisk engelsk øl på 4,7 % som egentlig ikke er så veldig bittert, og som har en flott dyp farge.

Laget på fruktig engelsk gjær og engelsk humle, med både karve og malt og en anelse av en bredere krydderflora.

ALBION ble servert til MACRON fylt med salt lakris og karamell. Det gikk et fornøyd hmmmm gjennom forsamlingen – for noen nydelige smaker sammen!

Allerede da kom det utsagn som: «Nå de kan bare angre seg de som ikke er her».

Vi tipper konditor Marte og ølbrygger Ola får flere bestillinger på kvelder som denne.

Så var det en stout på 11% med det fornemme navnet PAVE. Det er en imperial stout med smak av kakaobønner, vanilje og et snev av habanero.

Sterkt, mørkt og meget velsmakende øl. Til det ble det servert en BLACK FORESTER som er en mørk karamellisert kake med kraftig sjokolade mousse, og med kjerne av skogsbær og gullkule på toppen.

Om ikke fredagskvelden var reddet for lenge siden, så ble den det nå!

Neste øl var en surøl med rips og solbær med en ellevill rød farge, og navnet SOMETHIN’ SOMETHIN’. Surøl kan lages enten ved at mesken eller vørteren syrnes.

Dette ble servert til en syrlig SITRONTERTE på en mørk mørdeigsbunn med en søt italiensk marengs.

Nydelige syrlig kake, og ølet sto absolutt til kaka. Her var det delte meninger. Noen likte denne drikken veldig godt, mens andre mente dette var øl for folk som ikke liker øl.

Det kunne minne litt om cider, med en veldig fruktig og litt bitter syrlig smak.

En spennende smakskombinasjon var det i alle fall.

Siste øl på kveldens meny var VIXEN, en old ail med malt og norsk havre. Igjen et veldig godt øl som sto meget godt til den siste petit fours; en ølkake CHOCO SEASURF.

Dette var en sjokoladekake med en ganache laget på det samme ølet – altså VIXEN. Nok en full klaff for alle i panelet.

Slow Food Røros har vært på Solheim flere ganger gjennom årene, og vi satte veldig stor pris på å hilse på Annelin Brill som er ny vertinne.

Vi kan absolutt anbefale henne denne kombinasjonen vi var gjennom for kvelden til andre smaksglade gjester, og vi kommer gjerne igjen.

Tekst og foto ved Hilde m.fl.