Ost på Tingvoll

Ostebordet som møtte oss på Tingvoll, med verdensmesteren «Kraftkar» til høyre på fatet.

Første stopp på Slow Food Røros sin klippfisktur til Nord-Vestlandet var i trygg avstand til hav og salt sjø. Tingvollost er en familiebedrift som har trosset dystre spådommer og mye motgang fra både myndigheter og annet, og kan vise til intet mindre enn et verdensmesterskap i ost, med signaturproduktet «Kraftkar».

Forventningsfulle slowfoodere fra Røros benket ved ostebordet på Tingvoll.
Dyrevelferd og trivsel har mye å bety for sluttproduktet, mener de på Tingvoll.
Kraftkar, osten med litt ekstra smak, som ble kåret til verdens beste ost. Den finnes i to varianter, en vanlig og en vellagret.

Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. 

Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006, og senere påbygget i 2019. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset bygd i 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liter fem dager i uka. 10 liter melk blir til 1 kilo ost. Bedriften har dermed kapasitet til å yste 140 liter ost hver ukedag. Fra gardsbutikken, som også er en hyggelig liten kafe, kan man se inn i ysterommet, og også inn på modningsrommet til Kraftkar.

Kristin Waagen (t.h.), en av tre døtre på gården som har vært med på å bygge opp suksessbedriften Tingvollost. Til venstre Åste fra Slow Food Røros og i midten kalven av rørosku – som også har sin plass på tunet.

Familiebedriften har klart kunststykket å lage en moderne produksjonsbedrift, kombinert med et sted som byr på opplevelser for store og små. Bedriftens egne nettsider: www.tingvollost.no

I gårdsbutikken på Tingvoll finnes også produkter fra Røros.