Øl-cruise på Femunden

Noen levende bilder fra cruiset …

Litt over tretti personer møtte lørdag 29. august opp ved Røros stasjon for å bli skysset med buss ut til Synnervika, der Fæmund II ventet. Et antall godt innenfor hva båten kan ta om bord i disse koronatider. Med på cruiset var Jørgen Langeng og Morten Hermo fra Røros Bryggeri. De fortalte om bryggeriets historie og den snuoperasjonen de har vært igjennom for å få økonomien på fote. Nå rendyrker de drikkevarer som sitt satsningsområde, og mener at de vil lykkes med det. Salget den siste tiden har svart til forventningene.

Noen savner kanskje de gamle produktene som bryggeriet tidligere hadde, med navn fra Falkbergets verden. Bare «Bersens Bayer» har overlevd, og selges nå under navnet «The Bayer and the Beast». Var det virkelig nødvendig å kaste vrak på de gode navnene hentet fra Falkbergets bøker, kan man undre seg.

– Falkberget funka bare på Røros, forklarte Jørgen Hermo. Nå som bryggeriet har tatt i bruk navn som «Pils out» og «Isle of IPA», som neppe kan forbindes med Røros på noe vis, så går salget mye bedre. Kanskje kan mye av suksessen tilskrives også overgang fra flaske til boks, og en helt ny design. I hvert fall så hersker det optimisme blant både eiere og ansatte ved bryggeriet.

Femundsplanke fra Femundsmat

Smaksprøvene ble da også tatt godt imot av de trettitalls gjestene på cruiset. Gjestene fikk servert mat i form av en Femundsplanke fra Femundsmat, ledsaget av et lite foredrag av Atle Fæmundshytten som bokstavelig talt har lang fartstid på Femunden. Historien til Fæmund II er over hundre år gammel, og skipet gikk som dampbåt helt fram til 1958, samme år som Atle ble født. I de årene som dampmaskinen ble fyrt med bjørkeved, gikk det med to favner hver dag, fortalte Atle. Altså det samme som et par husstander greier å fyre opp i løpet av en vinter i våre dager.

Denne lørdagen var det ikke behov for bjørkeved, verken til å fyre dampmaskin eller til oppvarming. Sensommeren var på sitt beste, denne siste helgen i august, med sol og godværsskyer over Femunden. Noen regnbyger i det fjerne, men vi ble forskånet fra disse, helt til vi satt på bussen hjemover. Og da var vi godt fornøyd med dagen!

Lars Rekaa (i midten) og svogeren Torstein Hvattum (t.h) tok turen helt fra henholdsvis Søgne og Ås for å være med på Slow Food Røros sitt øl-cruise på Femunden. Her i godt selskap med Torbjørn Auran.

Flere bilder fra den fine turen med Fæmund II
(foto: Hilde Bergebakken)