Lær å lage surpølse

I Rørostraktene har surpølsa alltid vært en viktig del av kosten. Hver gård hadde sin oppskrift. De brukte kjøtt og fett fra de dyrene de hadde til rådighet, og brukte mjølk som syrningskultur for å kunne oppbevare pølsene utover vinteren. Det er ofte kjøttrester som blir brukt, og som ble kokt så møre at de kunne skrapes fra beina.

Surpølse er tradisjonsmat

Slow Food Røros har kjøpt flere lam som har beitet i urtefatet ved Forelhogna innerst i Dalsbygda. Kjøttet males, krydres og stappes i pølser sammen med kokte byggryn.

Vi bruker byggryn som er vokst og modnet 500 moh ved Dyrk Mølle på Telneset.

Bente og Ingulf er læremestere.

Lørdag 22.januar møtes vi på Optimus sin kantine kl. 11 – 16 for å lage surpølse sammen. Bente Kristiansen og Ingulf Os viser oss hvordan deres oppskrift fra Osgaarden er.

Etter arbeidet skal vi spise spareribs av de samme lammene sammen, som vi også tilbereder underveis.

Så må pølsene få syrne en tid. Fredag 4.februar møtes vi igjen for å spise surpølsene kl. 19 og ha nok et hyggelig måltid sammen.

Resten av pølsene blir fordelt på deltakerne, slik at de kan tas med hjem.

Pris for kurs og to måltider: kr. 500,- for medlemmer og 600,- for ikke-medlemmer. Drikke tas med av hver enkelt.

Påmelding til admin@slowfoodroros.no snarest!

Vi tar forbehold om endringer smittevernreglene, – dersom pandemien tilsier det kan det bli endring av datoer.