![](https://usercontent.one/wp/www.slowfoodroros.no/wp-content/uploads/2022/06/klippfiskmuseet20220612_125807-1024x774.jpg?media=1643033444)
Klippfiskturen som Slow Food Røros hadde til Nord-Vestlandet ble avsluttet i Kristiansund, klippfiskens hovedstad. Der viste Stein-Gunnar Sommerset oss rundt i klippfiskmuseet (del av Nordmøre museum) og fortalte om klippfiskens betydning for byen.
Det som har bestemt gode og dårlige tider for Kristiansund er utfallet av torskefiskeriene, ikke bare i Norge, men ved New Foundland, Island og Færøyene, og de økonomiske tilstander i markedslandene: Spania, Portugal, Italia, Mellom – og Sør-Amerika. Fra 1850-åra var Kristiansund Norges største klippfiskeksportør. Toppen ble nådd i 1876, med over 21.000 tonn.
Klippfisktilvirkningen foregikk på svabergene i byens utkant, og på øyene rundt omkring. Hele den norske klippfiskproduksjonen var og er basert på eksport. Det norske forbruket har vært minimalt sammenliknet med eksporten.
![](https://usercontent.one/wp/www.slowfoodroros.no/wp-content/uploads/2022/06/baccalao20220612_145926-1024x646.jpg?media=1643033444)
Ostegratinert klippfisk med potetpure og bacon, vårløk, cherrytomater, sorte oliven og vinaigrette satte et verdig punktum for utskeielsene i matveien denne langhelga.
Dødeladen ble bygd i begynnelsen av 1700-tallet, for å bli brukt som naust til naboeiendommen Tollboden. Huset har vært benyttet til sprit- og vinutsalg, bakeri, kolonialbutikk, søndagsskole, forsikringskasse, kjeglebane, danselokale, øvingslokale for den lokale bokseklubben ”Treff”, skomakerbolig og er i dag cafe/restaurant.
![](https://usercontent.one/wp/www.slowfoodroros.no/wp-content/uploads/2022/06/baccalao20220612_145936-768x1024.jpg?media=1643033444)
https://www.dodeladen.no/
Les mer om museet og klippfiskens historie: https://www.nordmore.museum.no/besok-oss/kristiansund/klippfiskmuseet/