Gammelsalta sei

Fra medlemsmøte med gammelsalta sei, skuddårsaften 2020.

Skuddårsparty med Gammelsalta sei som har godgjort seg siden 2011!!! Skikkelig Slow Food ? Vi var spente på om vi måtte spise kun gulerotstuing, poteter fra Tylldalen og bacon. Men fisken falt utrolig godt i smak, med masse umami. Tradisjonkost fra kysten som ofte var på matbordet på Røros gammelt av.
Som hør og bør lager vi maten sammen og setter oss inn i historien rundt. Gulerotstuing ble laget med helmelk fra Rørosmeieriet og Rørossmør, og en god porsjon muskat fra Zanzibar.Taffelet på 14 matentusiaster var godt fornøyd! For noen av oss var det første, men på langt nær siste gang vi spiser gammelsalta sei!

Fremgangsmåte:

Rødsei er ikke en hvilken som helst salt fisk. Den store forskjellen og den som forklarer tilnavnet «rød» er selve tilberedningsprosessen som går ut på at blodet ikke fjernes (bløgging) under sløyingen av fisken som heller ikke vaskes.

På samme måte som ved tilberedning av torsk til klippfisk, flekkes fisken, altså at ryggbeinet fjernes fra gatten og opp til hodet som også skjæres bort.

Fisken legges så lagvis med grovsalt i tønner (eller som nå i plastbøtter). Det dannes lake i bøtta, og fisken skal så ligge i denne gjennom hele modningsperioden som er minimum ett år.

Ikke så ulikt prinsippet for raking av fisk, begge gjennomgår en gjæringsprosess som for øvrig er verdens eldste konserveringsmetode for fisk, men likevel med helt forskjellig resultat. 

Dessuten blir rødseien aldri sur så lenge alt gjøres etter boka.

Fisken

Legg fisken i kaldt vann i et døgn. Skift gjerne vann en gang.

Kok opp vann i en stor kasserolle og legg fisken i, dra kjelen delvis av plata som skrus ned på laveste trinn og la fisken trekke i 15-20 minutter.

Vannet skal ikke koke. Når beinet løsner lett, er fisken ferdig.

Poteter, stekt lettsalta flesk

Server med kokte poteter, flatbrød, stekt lettsaltet flesk eller bacon og gulrotstuing.

Gulrotstuing

Kok gulrotskivene til de er møre (al dente). Hell av kokevannet.

Smelt smør i en kjele og rør ut melet, spe med melk og pisk godt for å unngå klumper.

Pisk inn en klype muskat. La småkoke i minst 5 minutter, smak til med salt og pepper og tilsett gulrotskivene. (jeg kan love dere fersk muskat fra Zanzibar!)

Les mer om gammelsalta sei