Fiskesuppe og fyrbesøk

Utsikt fra fyret på Ona til naboøya Husøy.

Øya Ona, med sine femten fastboende, ligger et par fergeturer fra Molde. Den siste ferga tar oss ut mot storhavet, der øysamfunnet dukker opp, og får oss innlandsfolk til å undres over hva som gjorde at de bosatte seg her, for hundrevis av år siden.

Ferga har lagt fastlandet bak seg, med kurs for Ona, Norges sydligste fiskevær.

Man må være kreativ på et lite sted som Ona, slik Hilde Sørmoen er. Hun driver strikkebutikk, men sper på inntekten med restaurantdrift ved sida av. Fiskesuppe er av varianten «ureist mat», basert på lokale råvarer.

Ikke noe å si på smaken, og etter fergeturen smakte det godt med varmt i kroppen, før vi skulle opp til fyret og beundre utsikten, med nevnte Hilde som guide der også.

Fiskesuppe servert i den lokale strikkebutikken.
«Vårt» gule hus, med fyret i bakgrunnen. Stort mer idyll kan det ikke bli.

Fyret som ligger på Onakalven, ble bygget i 1865. Det var opprinnelig en betydelig arbeidsplass, og er fortsatt i drift, men nå er alt automatisert.

På vei opp til fyret som naturlig nok er plassert på øyas høyeste punkt.
Hilde Sørmoen forteller om fyrets og øyas historie. Det rødmalte 14,7m høye støpejernstårnet er et av landets eldste. Det opprinnelige franske linseapparatet er intakt.
Åste, Wiktor og Roar i toppen av fyret.

Kanskje var det sjølufta, kanskje var det de mange flotte opplevelsene og synsinntrykkene denne første dagen ute i havgapet. Samme kan det være. Vel tilbake i vårt gule hus, hadde matlysten innfunnet seg igjen. Og med blåskjell medbrakt fra fiskebutikken i Molde, var det godt at vi også hadde Wiktor med oss, som kunne sørge for krydder og damping som gjorde også dette måltidet til en opplevelse.

Wiktor viser sine kunster.
Delikatesse, noe av hemmeligheten skal visstnok være cayennepepperet, om vi skal stole på kokkens egne utsagn.
Blåskjell er fortreffelig kveldsmat, var vi skjønt enige i.

Onakaia, der vi leide den romslige leiligheten i toppetasjen, med tre soverom pluss hems, har fullt utstyrt kjøkken og stor stue. Det er også en veranda der, og uteplass på brygga nede ved sjøen. Alt i alt et flott sted å tilbringe noen dager for en gjeng som reiser sammen, slik vi gjorde.

For mer info og bestilling: www.hustadvika-adventure.com